Am la mine în comună o carmangerie un pic mai răsărită. Stau foarte bine la capitolul porc, mici și preparate proprii și de fiecare dată au marfă proaspătă. Așa că mi-am făcut un obicei să le fac o vizită la fiecare două-trei zile, pentru că ne place să luăm de fiecare dată carne cât mai proaspătă.
La ultima vizită am luat câteva kofta și o adana kebab, aceasta din urmă fiind pentru mine, restul familiei nu apreciază gustul picant. O bună ocazie să încercăm o seară turcească. Acum, de făcut câteva frigărui din astea nu e nicio filozofie, dar n-am vrut să le acompaniem cu clasicii cartofi prăjiți și am încercat să găsesc o garnitură din bucătăria turcă.
După un pic de frunzărit site-urile cu rețete turcești m-am oprit la un orez cu muguri de pin și cu stafide, Iç pilav pe numele lui turcesc. Există multe variante ale acestei rețete, unele din ele conținînd și organe de miel (de obicei ficat și inimă). Noi am mers pe o variantă vegetariană a rețetei dat fiind că aveam deja asigurată carnitudinea.
Iç pilav se folosește în mod tradițional ca umplutură pentru pui, curcan sau miel, dar poate fi servit la fel de bine ca un fel mâncare de sine stătător. Este un orez cu o aromă delicată, ușor dulce-picantă. Mugurii de pin dau o notă ușor crocantă, stafidele și scorțișoara adaugă o notă dulceagă, în timp de ienibaharul vine cu accente ușor picante.
Pinoli, cunoscute și sub denumirea de semințe de pin sau muguri de pin, sunt semințele comestibile ale unor specii de pin. Acestea sunt utilizate frecvent în bucătăria mediteraneeană, fiind un ingredient important în diverse rețete, cum ar fi pesto. Se pot comanda online sau se găsesc la magazinele de produse naturiste.
INGREDIENTE
- o ceapă albă, de dimensiune medie
- 2 linguri de ulei de măsline
- 3 linguri muguri de pin (pine nuts)
- 2 linguri stafide
- 1/2 linguriță ienibahar
- 1 linguriță scorțișoară
- 350 grame orez cu bobul lung - eu am folosit orez basmati
- 750ml apă
- 1/2 linguriță de sare
- 1 lingură de pătrunjel tocat mărunt
INSTRUCȚIUNI
Se spală orezul și se scurge bine. Eu spăl orezul în două-trei ape, apoi îl las acoperit cu apă 10-15 minute. În felul acesta se elimină o mare parte din amidon și boabele nu se mai lipesc.
Puneți apa sau stock-ul de legume la fiert.
Se taie ceapa marunt și se călește în două-trei linguri de ulei de măsline până devine translucidă.
Se adaugă mugurii de pin și se călesc până încep să devină aurii.
Se adaugă ienibaharul, scorțișoara, sarea și stafidele. Adăugați orezul și amestecați bine astfel încât orezul să fie bine acoperit. Gătiți timp de câteva minute, amestecând din când în când.
Adăugați apa fierbinte sau stock-ul de legume și aduceți la fierbere.
Acoperiți cu un capac, dați focul la minim și continuați gătirea timp de circa 15 minute sau până când se absoarbe tot lichidul.
Se oprește focul. Se dă cratița la o parte, se acoperă cu un prosop de bucătărie sau cu câteva foi de prosop de hârtie peste care se pune la loc capacul. Acestea vor absorbi o parte din abur. Lăsați orezul să se odihnească 10-15 minute.
La final adăugați pătrunjelul tocat mărunt și amestecați.
NOTE
La această rețetă sunt ideale stafide mici negre (currants).
Rețeta iese foarte bine folosind un orez care nu se lipește. Cel mai bun este basmati, dar merge la fel de bine să folosiți orez Jasmine.
În loc de apă se poate folosi stock de legume. În acest caz trebuie tinut cont de aportul de sare adus de stock-ul de legume.
Puteți varia cantitatea de condimente după gust. Dacă preparați pentru prima dată acest orez vă sugerez să începeți cu jumătate din cantitatea de condimente și apoi să ajustați rețeta după preferințele voastre.
Ienibaharul se găsește de obicei sub formă de boabe, pentru că odată măcinat își pierde repede aroma. Va trebui să-l măcinați voi folosind o râșnișă de cafea sau de condimente, sau îl puteți pisa foarte fin în mojar.
Denumirea în limba engleză pentru ienibahar este Allspice. Îl veți găsi prin Europa sub denumirea de Piment, Pimento o Pepe della Giamaica, Piment de la Jamaïque.