Astăzi vă propun o rețetă de chifteluțe de dovlecei cu brânză feta preluată din bucătăria tradițională cretană. Aceste kolokithokeftedes sunt adesea savurate ca aperitiv sau ca o gustare sănătoasă, alături un tzatziki răcoritor.
Deși în piață dovleceii au început să fie cam mari și plini de semințe, încă se găsesc din abundență. Cu puțin noroc s-ar putea să găsiți unii subțiri și tineri, numai buni pentru rețeta de azi. Dacă tot treceți prin piață, nu uitați să luați și ceapă, atât verde cât și roșie, o legătură de mărar și câteva fire de mentă propaspătă.
Apoi dați o fugă până la supermarketul preferat și luați niște brânză feta autentică, neapărat grecească, nu varianta daneză. Luați și niște ouă proaspete.
Sper că aveți prin casă făină și un pic de praf de copt, căci veți avea nevoie de ele. Iar acum, să trecem la treabă și să pregătim aceste chifteluțe savuroase!
INGREDIENTE
- 4-5 dovlecei mici (cam 1kg)
- 1 ceapă mică roșie (sau jumătate din una mare)
- 1 fir de ceapă verde
- 150 grame brânză feta
- 2 ouă
- 1/2 legătură mărar
- câteva frunze de mentă
- 150 grame făină
- 1 linguriță praf de copt (jumătate de plic)
- sare, piper după gust
- ulei pentru prăjit
INSTRUCȚIUNI
Începeți prin a rade dovleceii prin răzătoarea mare, îi dați cu un praf de sare și îi lasați la scurs într-o sită. Lăsați-i minim o jumătate de oră, apăsând din când în când pentru a lăsa cât mai mult lichid.
Puneți brânza feta la desărat.
Stoarceți încă odată dovleceii și puneți-i într-un castron. Adăugați ceapa, tocată mărunt.
Scurgeți brânza feta și radeți-o prin răzătoarea mare. Adăugați-o peste dovlecei și amestecați.
Adăugați ouăle, apoi mărarul și menta tocate fin.
Amestecați făina cu praful de copt. Adăugați căte puțin în compoziție și amestecați până se leagă. Puteți adăuga un pic mai multă făină dacă dovleceii au fost prea apoși și chiftelele nu își mențin forma.
Încingeți uleiul și prăjiți chifteluțele câte 2-3 minute pe fiecare parte, până se rumenesc. Uleiul trebuie să fie fierbinte, și nu adăugați prea multe chifteluțe odată. Chifteluțele bine prăjite vor fi crocante la exterior și moi și cremoase la interior.
Chifteluțele care sunt gata se lasă câteva minute pe prosop de hârtie ca să absoarbă excesul de ulei.
NOTE
Timpul de preparare menționat mai sus nu include și timpul cât stau dovleceii la scurs.
În loc de feta merge bine și o telemea grasă de vacă, nu foarte sărată.
Aceste chifteluțe se prepara foarte bine și la cuptor. Adăugați 1-2 linguri de ulei de măsline în compoziție și amestecați. Puneți o foaie de copt în tavă. Coaceți chiflteluțele la 180 de grade în cuptorul cu ventilație pentru 12-15 minute sau până când se rumenesc, întorcându-le la jumătatea timpului.