De mult timp îmi propusesem să prepar niște turte tradiționale coapte pe plită, așa cum făcea bunica, dar am tot amânat fie din lipsă de timp, fie pentru că nu aveam toate ingredientele necesare. În plus, mi se păreau dificil de făcut și necesită mult timp pentru frământat și dospit.
Apoi într-o zi mi-a venit ideea să folosesc mașina de făcut pâine pentru partea de frământat și dospit, eliminând astfel o mare parte din efort. Rămâne însă o problemă cu timpul, pentru că programul de frământare al aluatului la mașina mea are două ore și jumătate. Partea bună e că etapa asta din pregătirtea turtelor nu necesită supraveghere, așa că pot să mă ocup de alte lucruri în timp ce mașina de pâine face treaba pentru mine.
După ce aluatul a fost gata l-am împărțit în șase bucăți egale, pe care le-am întins cu sucitorul pe blatul pudrat cu făină, obținând șase turte cam de 1cm grosime. Le-am acoperit apoi cu o folie de plastic (merge și un ștergar umed) și le-am lăsat la dospit încă o jumătate de oră.
Dacă partea de frământare și de dospire a aluatului a fost simplificată de folosirea mașinii de pâine, coacerea turtelor pe plită rămâne o provocare, mai ales la primele încercări. Pe vremuri gospodinele își cunoșteau foarte bine plita și cuptorul. Știau exact cum să potrivească focul, cum să adune jarul și de fiecare data ieșea totul perfect. Era o experiența adunată în ani de viață și în mii de ore perecute în bucătărie.
Noi am luat-o de la zero.
Am ales pentru coacere o tigaie de fontă, care înmagazinează foarte bine căldura, unsă cu un pic de ulei, așa cum se face și la clătite. Am acoperit cu un capac, să se mențină căldura și umiditatea. Am întors turtele la fiecare 1-2 minute, astfel încât să se rumenească frumos pe ambele părți. După ce le‑am scos din tigaie le-am acoperit cu un prosop de bucătărie, să nu se usuce și să se mențină calde.
La prima încercare am încins prea mult tigaia, așa că au ieșit niște turte cam rumenite. A doua oară au ieșit mult mai bine, iar a treia oară am reușit să scot turtele pe care le vedeți în fotografie.
INGREDIENTE
- 500grame de făină tip 650
- o linguriță și jumătate de sare
- o lingură și jumătate de zahăr
- 30 grame unt
- 310 ml apă
- o linguriță și jumătate drojdie deshidratată
INSTRUCȚIUNI
Se pregătește aluatul la mașina de pâine urmând instrucțiunile acesteia. În cazul nostru această etapă durează două ore și jumătate, timp în care ne putem ocupa de alte lucruri.
Se ia aluatul și se împarte în șase bucăți egale.
Se întind cu sucitorul turtele pe blatul pudrat cu făină, cam la o grosime de 1cm. Se acoperă cu folie de plastic sau cu un ștergar și se lasă la dospit încă 30 minute.
Se încălzește tigaia și se unge cu un pic de ulei, așa cum se procedează și la clătite.
Se coc turtele timp de 4-5 minute în tigaia acoperită cu capac, întorcându-le din când în când.
Tutlele coapte se pun într-un vas și se acoperă cu un prosop, să se mențină calde.