Guacamole este un preparat clasic din bucătăria americană, preparat pe bază de avocado, ce a devenit din ce în ce mai popular și în România în ultimii ani. Guacamole face parte dintr-o clasă de preparate culinare numite în limba engleză dip. Acestea sunt amestecuri cremoase de ingrediente în care puteți înmuia alimente precum pita, turte, nachos, legume taiate bastonașe (morcovi, ardei gras, țelină apio).
Dip-urile sunt preparate culinare aparte, fiind de regulă mai dense decât sosurile, dar mai puțin consistente decât pastele tartinabile precum zacusca noastră neaoșă, deși uneori granița ce separă aceste preparate culinare este extrem de fină. Vom întâlni dip-uri preluate din bucătăria americană, precum guacamole și salsa, dar avem o gamă largă de astfel de preparate și în bucătăria mediteraneană (tzatziki, taramosalata) și în bucătăria tipică Orientului Mijlociu, unde putem enumera printre cele mai reprezentative dip-uri hummus-ul, baba ghanoush și labneh.
Revenind bucătăria românească, putem lega un pic guacamole de lanțurile de cinematografe, unde au fost mai întâi introduse nachos ca alternativă la popcorn, de cele mai multe ori alături de un sos de brânză, o adevărată bombă calorică. Pe de altă parte, guacamole e o alternativă sănătoasă la sosul de brânză și merită luat în calcul pentru o seară petrecută în fața televizorului, mai ales că ingredientul principal din guacamole, avocado-ul, are o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Pentru a prepara un guacamole gustos veți avea nevoie de avocado bine coapte, dar fără ca miezul să devină negru. Cel mai simplu este să cumpărați avocado încă necoapte și să le țineți două-trei zile la copt până devin moi și cremoase. Plasarea câtorva banane lângă avocado excelează coacerea acestora datorită etilenei emanată de bananele coapte.
Veți mai avea nevoie de roșii, de ceapă roșie, ardei jalapeno (sau orice alt ardei iute verde românesc), de suc de limetă și, opțional, de coriandru frunze.
Referitor la coriandrul frunze, trebuie spus că unii oameni nu suportă gustul de coriandru din cauze genetice. Se pare că unii oameni au o variantă specifică a genei OR6A2, care influențează percepția gustului și a mirosului și face coriandrul să aibă un gust neplăcut, de săpun sau de gândac puturos. Pentru că în România coriandrul frunze este rar folosit în bucătăria tradiționale sunt mari șanse să faceți parte din acea categorie de populație ce nu suportă mirosul și gustul de coriandru. În acest caz îl puteți omite, absența lui nu va influența prea mult gustul guacamole.
INGREDIENTE
- 2 avocado mari, bine coapte (sau 3 mici)
- 1 roșie
- 1 ceapă roșie mică
- 1 limetă
- 1 ardei jalapeno
- 1 cățel usturoi (opțional)
- 1/2 legătură coriandru frunze (vezi nota)
- sare după gust
INSTRUCȚIUNI
Deși coaja de la avocado nu se consumă, eu spăl întotdeauna fructul sub un jet de apă rece pentru a îndepărta murdăria sau bacteriile care ar putea ajunge pe pulpă în timpul tăierii.
Avocado-ul de așează pe tocător și se taie longitudinal, rotind cuțitul în jurul sâmburelui din mijloc. Se vor obține două jumătăți. Se lovește ușor sâmburele cu lama cuțitului, suficient de tare încât să rămână prins. Se răsucește cuțitul pentru a desprinde sâmburele.
Pentru a separa pulpa de coajă cel mai simplu este să folosiți o lingură, trecând-o între coajă și miez.
Pulpa de avocado se pune într-un castron și se pasează cu o furculiță sau cu pasatorul de cartofi. Nu trebuie pasată foarte fin ci, dimpotrivă, veți dori obținerea unei texturi mai grosiere, cu mici bucățele de avocado intacte.
Se stropește avocado cu sucul de la limetă pentru a nu oxida.
Se taie roșia în jumătăți și se scobește de miez, păstrând numai partea tare. O roșie prea zemoasă poate strica textura guacamole. Se taie roșia în cubulețe mici și se adaugă peste avocado.
Se curăță ceapa roșie, se taie în cubulețe mici și se adaugă peste avocado și roșie.
Opțional, se adaugă ardei iute tocat mărunt, un cățel de usturoi zdrobit și o jumătate de legătură de coriandru funze sau de pătrunjel.
Se amestecă, se potrivește de sare și apoi se lasă la rece o jumătate de oră ca să se pătrundă aromele.
Se servește alături de nachos.
NOTE
În loc de limetă se poate folosi o jumătate de lămâie.
Dacă nu suportați gustul de coriandru îl puteți înlocui cu pătrunjel sau se poate omite.